Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Till den första bryggningen år 2019  bestämmer vi oss för att brygga en schwartzbier. En lite ovanligare öltyp kanske, men vi känner för lite omväxling. Denna öl är mörk som en stout, typ Guiness, men fortfarande en lageröl. Låter spännande, eller hur?

Schwatrzbier 1

Svart, men klar vört. Vi fick ett OG på cirka  1,049. Alldeles lagom!

Vatten

Vi har ganska hårt vatten på vår ort, då kommunens vattentäckt kommer från grundvatten. Vi utgår därför från RO-vatten vid lagerbryggning, och tillsätter olika salter beroende på ölstil. I detta fall utgick vi från Braukaisers rekommendationer för nordysk pilsener. För att få PH på plats tillsattes 3 ml mjölksyra. Vi tillsätter även 1 gr Kaliumdisulfit (E224) för att minska oxidationen under bryggningen.

  • Water Prep
    AmtNameType#%/IBU
    20,00 l Ostsee Pils water Water 1 -
    2,59 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
    2,06 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
    1,65 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -

Maltnota

Det blev lite av rensning i vårt maltförråd. Sista halvkilot av pilsnermalten fick ersättas av Marisotter pale ale malt.

En bryggdag 3

Krossning görs med en spaltbredd på 1,4 mm i en MonsterMill-2. Vi har kommit fram till att 1,4 mm spalt blir lagom, braumeister rekommenderar 1,6. Men då blir det dåligt krossat. MM har 1,2 som standard, vilket fungerade utmärkt vid mäskning i vår MLT. Då gick vi gärna ned till 1,1 mm. Men nu i bryggverket, blir det lätt fontäner i maltbädden vid så fin krossning. 

Mash Ingredients
AmtNameType#%/IBU
4,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 5 84,2 %
0,25 kg Caraaroma (256,1 EBC) Grain 6 5,3 %
0,25 kg Carafa I (663,9 EBC) Grain 7 5,3 %
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 8 5,3 %

Humle

I den tysk öl blir det alltid bra med Hallertauer Mittelfrueh. Alfasyran är låg i denna humle, så det går åt en 100 grams påse till en 20 liters batch. Fördelen är det blir inga överbliven humle i öppnade påsar, som lätt blir gammal och trist.

Nu är detta en öltyp med ganska låg beska, runt 25 IBU. Det är smakerna från malten som ska dominera.

Boil Ingredients
AmtNameType#%/IBU
34,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 15,4 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 10 6,8 IBUs
26,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 5,0 min Hop 11 2,4 IBUs

Mäskningsschema

Eftersom vi kör med Braumeister numera, kan man knappt låta bli att stegmäska. Detta mäskschema kör vi alltid med för ljusa lageröl. Men om det blir så väldigt mycket bättre än en kombirast, är nog lite tveksamt.

Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 30,88 l of water and heat to 45,0 C over 20 min 45,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 25 min
Beta-amalyse 2 Heat to 67,0 C over 4 min 67,0 C 25 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 30 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 10 min

Jäsning

Jäskylen var ledig. så här jäser vi vår svartöl. Termostaten är satt på 12 grader. Jästen vi hade hemma är Saflager/Fermentis  W34/70. Det är faktiskt en riktigt bra jäst, Alla ni som misstror torrjäst bör prova denna, innan ni säger för mycket.

En bryggdag 43

Nu ska bryggden jäsa och sedan lagras. Artiklen kommer uppdateras om några veckor, då vi har provsmakat den färdiga ölen.

Det blev en riktigt lyckad öl! En svart lageröl med lite toner av mörk chocklad och espresso.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Modern hasselbackspotatis

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Go to top