Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Till den första bryggningen år 2019  bestämmer vi oss för att brygga en schwartzbier. En lite ovanligare öltyp kanske, men vi känner för lite omväxling. Denna öl är mörk som en stout, typ Guiness, men fortfarande en lageröl. Låter spännande, eller hur?

Schwatrzbier 1

Svart, men klar vört. Vi fick ett OG på cirka  1,049. Alldeles lagom!

Vatten

Vi har ganska hårt vatten på vår ort, då kommunens vattentäckt kommer från grundvatten. Vi utgår därför från RO-vatten vid lagerbryggning, och tillsätter olika salter beroende på ölstil. I detta fall utgick vi från Braukaisers rekommendationer för nordysk pilsener. För att få PH på plats tillsattes 3 ml mjölksyra. Vi tillsätter även 1 gr Kaliumdisulfit (E224) för att minska oxidationen under bryggningen.

  • Water Prep
    AmtNameType#%/IBU
    20,00 l Ostsee Pils water Water 1 -
    2,59 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
    2,06 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
    1,65 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -

Maltnota

Det blev lite av rensning i vårt maltförråd. Sista halvkilot av pilsnermalten fick ersättas av Marisotter pale ale malt.

En bryggdag 3

Krossning görs med en spaltbredd på 1,4 mm i en MonsterMill-2. Vi har kommit fram till att 1,4 mm spalt blir lagom, braumeister rekommenderar 1,6. Men då blir det dåligt krossat. MM har 1,2 som standard, vilket fungerade utmärkt vid mäskning i vår MLT. Då gick vi gärna ned till 1,1 mm. Men nu i bryggverket, blir det lätt fontäner i maltbädden vid så fin krossning. 

Mash Ingredients
AmtNameType#%/IBU
4,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 5 84,2 %
0,25 kg Caraaroma (256,1 EBC) Grain 6 5,3 %
0,25 kg Carafa I (663,9 EBC) Grain 7 5,3 %
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 8 5,3 %

Humle

I den tysk öl blir det alltid bra med Hallertauer Mittelfrueh. Alfasyran är låg i denna humle, så det går åt en 100 grams påse till en 20 liters batch. Fördelen är det blir inga överbliven humle i öppnade påsar, som lätt blir gammal och trist.

Nu är detta en öltyp med ganska låg beska, runt 25 IBU. Det är smakerna från malten som ska dominera.

Boil Ingredients
AmtNameType#%/IBU
34,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 15,4 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 10 6,8 IBUs
26,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 5,0 min Hop 11 2,4 IBUs

Mäskningsschema

Eftersom vi kör med Braumeister numera, kan man knappt låta bli att stegmäska. Detta mäskschema kör vi alltid med för ljusa lageröl. Men om det blir så väldigt mycket bättre än en kombirast, är nog lite tveksamt.

Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 30,88 l of water and heat to 45,0 C over 20 min 45,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 25 min
Beta-amalyse 2 Heat to 67,0 C over 4 min 67,0 C 25 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 30 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 10 min

Jäsning

Jäskylen var ledig. så här jäser vi vår svartöl. Termostaten är satt på 12 grader. Jästen vi hade hemma är Saflager/Fermentis  W34/70. Det är faktiskt en riktigt bra jäst, Alla ni som misstror torrjäst bör prova denna, innan ni säger för mycket.

En bryggdag 43

Nu ska bryggden jäsa och sedan lagras. Artiklen kommer uppdateras om några veckor, då vi har provsmakat den färdiga ölen.

Det blev en riktigt lyckad öl! En svart lageröl med lite toner av mörk chocklad och espresso.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerara rktigt bra.

Detta är väl ett av de mest klassiska smören, som passar väldigt bra till grillat nötkött. Bulls variant innehåller även lite pressad lime.

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så att det finns ett tuggmotstånd. Såsen ersätter vi med pepparrotsvisp, med mycket pepparrot i. Trots det är fisk så passar det bäst med ett rött vin till, gärna en kraftig Rioja som Faustino VII.

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

Bull börjar med att fräsa ihop hackad gul lök, skivad vitlök och tärnad bacon. Därefter lägger han frysta haricot verts i fräset. Första gången Bull träffade på ett liknande sätt att tillreda bönor var i Spanien på sent 80-tal. Nu, drygt 20 år senare, är förmodligen Bulls variant ganska olik den spanska förlagan.

Go to top