Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

Recept

Receptet är här för 2 -3 personer

Grunden - riset

1,5 dl ris. Vi väljer Aborio ris, egentligen avsett för risotto men blir verkligen bra i en Paella

1 gul lök, grovt hackat

1 röd chilli

2 vitlöksklyftor

1 paket saffran

3 dl vatten

1 dl vitt vin

1 hönsbuljongtärning

olivolja

Grönsaker

1 dl gröna ärtor

1 tärnad grön paprika

Från havet

2 hg räkor

2 st havskräftor

20 - 25 blåmusslor

2 hg laxfile, tärnad

1 hg bläckfisk (fryst i ringar)

Tillagning

Börja med att fräsa löken mjuk, utan att den tar färg i olivoljan. Rör ned safran, skivad chilli, och tunt skivad vitlök. Häll därefter ned riset. Låt fräsa ihop under omröring en minut. Häll därefter i vatten, vin och smula ned buljong tärningen. Kok upp och låt sjuda i 15 minuter.

Under tiden tärna laxfilen i 2 x 2 cm stora kuber, och gör det samma med paprikan. Rör där efter ned lax, bläckfiskringar, paprika, och ärtor i riset. Låt sjuda i 5 minuter.

Lägg nu på musslorna. Dessa ska ligga uppe på risbädden, så nu är det slutrört! Låt sjuda under lock till musslorna öppnad sig.

Lägg på räkorna. Låt sjuda någon minut, så räkorna blir lätt uppvärmda. Men inte för länge, då blir räkorna sega.

Lägg på havskräftorna precis innan servering.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

Bull och Bratt befinner sig på semester på golfresorten Mar Menor i södra Spanien. De bor in en lägenhet med ett ganska enkelt kök, begränsad köksutrustning, och har bara ett litet sortiment i speceriskåpen. Men så blir de sugna på en mustig gryta. Då skapar Bull köttgrytan MarMenor, enkel men riktigt god.

Första gången Bratt skulle laga ärtsoppa utgick hon från 2 kg ärtor och den största kastrullen hon hade var bara på 3 liter, det gick inte så bra. Därefter har hon införskaffat sig en rejäl kastrull på 10 liter och utgår nu endast från 1 kg ärtor.

 

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta åt till hamburgertallriken, där denna sås har konkurrerat ut den vanliga hamburgerdressingen. 

Med en fyllig och rökig smak med toner av chili, vitlök, ingefära och soja bryter såsen av väldigt fint mot det grillade köttet.

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

Go to top