Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerara rktigt bra.

Bratt lägger in jalapeno

Recept

Ungerfär 10 st jalapenos vilket motsvarar ca 200 gr. Storleken varierar beroende på sort och tid på säsongen.

Saltlag för en natt:

3 dl vatten

1 dl salt utan jod

Lag för inläggning:

1 dl vitvinsvinäger

1 dl vatten

1 tsk salt utan jod

Gör så här, på ett ungefär

Skölj av frukterna. Blanda ihop saltlagen i en bunke, saltet kommer inte att lösa sig (mättad saltlag). Lägg ned jalapenon i lagen och låt stå över natten, gärna ett dygn. Lägg över en tallrik som lock för att hålla frukterna under vätskeytan hela tiden.

Blanda därefter ihop lagen för inläggningen i en annan skål.

Leta upp en en fin glasburk som rymmer cirka 3 dl. Efter diskning, decinficera burken genom att sätta in den i ugn på 125 grader i femton minuter.

Ta ut burken ur ugnen, och låt denna svalna. Plocka upp jalapenosen ur saltlaken. Skiva dessa i 3 - 4 mm tjocka skivor. Lägg dessa i burken, häll över inlägningslagen. Förslut därefter burken. Sätt gärna på en snygg ettiket på burken, det goda innehållet förtjänar ett snyggt yttre.

Förvara burken svalt, vi förvarar vår i kylskåp. När jalapenosen gått från klar mörk grön till något mildare grön är de klara att servera. Jalapenosen blir goda på pizzan, till hamburgaren och perfekt till en taco dinner. De kan även piffa upp ett stort antal andra rätter, jalapeno är nämligen gott.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

Denna grekiska variant av grillspett serverar Bull med en grekisk sallad, klyftpotatis och Bratts goda tzatziki. Nu har Bull aldrig varit i Grekland, så hans tolkning av rätten är inte fullt autentisk. Rätten görs på fläskfile. Bull tror att den hade blivit väl så god på lammkött, men Bratt vägrar att äta lammkött.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant. 

En liten sås som passar att ringla över kött, t.ex. fläskfile med prosciutto. Serveras i mycket små mängder.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Go to top