Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerar rktigt bra.

Bratt lägger in jalapeno, inlagd jalapeno utan socker

Recept

Ungefär 10 st jalapenos vilket motsvarar ca 200 gr. Storleken varierar beroende på sort och tid på säsongen. Vi använder jodfritt salt, då jod kan lätt ge en metalisk bismak i inläggningar och dessutom ge missfärgning. Saltet ska vara koksalt (NaCl), det får inte ersättas av annat salt.

Saltlag för en natt:

Det ska vara en mättad saltlösning, så snåla inte på saltet!

3 dl vatten

1 dl salt utan jod

Lag för inläggning:

1 dl vitvinsvinäger

1 dl vatten

1 tsk salt utan jod

Gör så här, på ett ungefär

En god hygien under hela processen är av största vikt vid alla inläggningar.

Skölj av frukterna. Blanda ihop saltlagen i en bunke, saltet kommer inte att lösa sig (mättad saltlag). Lägg ned jalapenon i lagen och låt stå över natten, gärna ett dygn. Lägg över en tallrik som lock för att hålla frukterna under vätskeytan hela tiden.

Blanda därefter ihop lagen för inläggningen i en annan skål.

Leta upp en en fin glasburk som rymmer cirka 3 dl. Efter diskning, decinficera burken genom att sätta in den i ugn på 125 grader i femton minuter.

Ta ut burken ur ugnen, och låt denna svalna. Plocka upp jalapenosen ur saltlaken. Skiva dessa i 3 - 4 mm tjocka skivor. Lägg dessa i burken, häll över inlägningslagen. Förslut därefter burken. Sätt gärna på en snygg ettiket på burken, det goda innehållet förtjänar ett snyggt yttre.

Förvara burken svalt, vi förvarar vår i kylskåp. När jalapenosen gått från klar mörk grön till något mildare grön är de klara att servera. Jalapenosen blir goda på pizzan, till hamburgaren och perfekt till en taco dinner. De kan även piffa upp ett stort antal andra rätter, jalapeno är nämligen gott.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Go to top