Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

smorgasgurka

 Recept

1,8 kg gurkor (ca 32 st.)

200 gram salt, utan jod

1 kg socker

2 knippe dillkronor

25 gr gult senapsfrö

3 dl ättika, 24%

Pepparrot, ca 5 cm

Några svart- och vit-pepparkorn (ca 10 st av varje sort)

2 liter vatten

Gör så här, ungefär

Tvätta gurkorna. Blanda ihop en saltlake, 200 gram salt och 2 liter vatten. Lägg ned gurkorna  i saltlaken, och låt ligga ett dygn.  Därefter skölj gurkorna hastigt.

Skiva gurkorna i halvcentimeter tjocka skivor. Tärna pepparorten i halvcentimeter stora täningar. Blanda de skivade gurkorna, ättika, socker, senapsfrö, pepparkorn, dillkronor och den tärnade pepparotLåt och låt stå i ett dygn.

Ös upp i burkar, lägg en dillkrona på botten och där efter gurkorna (en halvliters burk rymmer ca 10 skivade gurkor). Gurkorna är färdiga efter ca 5 dagar.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så att det finns ett tuggmotstånd. Såsen ersätter vi med pepparrotsvisp, med mycket pepparrot i. Trots det är fisk så passar det bäst med ett rött vin till, gärna en kraftig Rioja som Faustino VII.

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

En liten sås för oss som gillar vitlök. Den är lätt att röra ihop, är dryg, och god hållbarhet. Passar bra till grillat, eller i en tallrik bouillabaisse, och på julbordet som tillbehör åt patén.

En stek som enligt Bull serveras varje påsk i det lilla vita huset på Hörbyvägen. Då Bratt vägrar äta lamm, är vår påskstek tillagad på nötkött. Det är en grytstek som tillagas i römertopfgrytan. Serveras med kokt potatis, brysselkål och gelé.  Receptet bör räcka väl till 4 personer.

 

Go to top