Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

smorgasgurka

 Recept

1,8 kg gurkor (ca 32 st.)

200 gram salt, utan jod

1 kg socker

2 knippe dillkronor

25 gr gult senapsfrö

3 dl ättika, 24%

Pepparrot, ca 5 cm

Några svart- och vit-pepparkorn (ca 10 st av varje sort)

2 liter vatten

Gör så här, ungefär

Tvätta gurkorna. Blanda ihop en saltlake, 200 gram salt och 2 liter vatten. Lägg ned gurkorna  i saltlaken, och låt ligga ett dygn.  Därefter skölj gurkorna hastigt.

Skiva gurkorna i halvcentimeter tjocka skivor. Tärna pepparorten i halvcentimeter stora täningar. Blanda de skivade gurkorna, ättika, socker, senapsfrö, pepparkorn, dillkronor och den tärnade pepparotLåt och låt stå i ett dygn.

Ös upp i burkar, lägg en dillkrona på botten och där efter gurkorna (en halvliters burk rymmer ca 10 skivade gurkor). Gurkorna är färdiga efter ca 5 dagar.

 

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

Detta är väl ett av de mest klassiska smören, som passar väldigt bra till grillat nötkött. Bulls variant innehåller även lite pressad lime.

När Bull inte har tid att laga mat överlämnar han över matlagningen till Bratt. Då bjuder Bratt oftast på någon form av fläskfilé. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och räcker till två personer.

 

Denna rätt är enbart till för Bull. Bull passar på när Bratt inte är hemma. Skulle Bratt vara hemma får potatismosen serveras med en skiva grillad ryggbiff och rödvinsås. Eventuell överbliven sill läggs in med ättika och rödlök, gott dagen därpå.

 

Detta är en rätt som kommer väl till pass då man har fått gravad lax över från julbordet eller någon annan buffe. Den är enkel och snabb att tillreda, och är dessutom väldigt god. Receptet är för två personer, när man inte är alltför hungrig.

En gammal klassiker som Bull åt ofta innan han träffade Bratt och som helt fallit i glömska, men är nu åter på menyn i det lilla huset på Hörbyvägen. Detta är en rätt som tillagas med billiga råvaror, men blir ändå riktigt god.

 

Go to top