Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

smorgasgurka

 Recept

1,8 kg gurkor (ca 32 st.)

200 gram salt, utan jod

1 kg socker

2 knippe dillkronor

25 gr gult senapsfrö

3 dl ättika, 24%

Pepparrot, ca 5 cm

Några svart- och vit-pepparkorn (ca 10 st av varje sort)

2 liter vatten

Gör så här, ungefär

Tvätta gurkorna. Blanda ihop en saltlake, 200 gram salt och 2 liter vatten. Lägg ned gurkorna  i saltlaken, och låt ligga ett dygn.  Därefter skölj gurkorna hastigt.

Skiva gurkorna i halvcentimeter tjocka skivor. Tärna pepparorten i halvcentimeter stora täningar. Blanda de skivade gurkorna, ättika, socker, senapsfrö, pepparkorn, dillkronor och den tärnade pepparotLåt och låt stå i ett dygn.

Ös upp i burkar, lägg en dillkrona på botten och där efter gurkorna (en halvliters burk rymmer ca 10 skivade gurkor). Gurkorna är färdiga efter ca 5 dagar.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

Kakor står inte högt i kurs i vårt kök, men till jul blir Bratt trots detta ofta sugen på lussekatter. Därför har vi utvecklat detta recept på glutenfria sådana. Konsumtionen blir inte så hög, trots att baket har lyckats, det händer att man ser Bratt plocka fram en lussekatt som mellanmål på midsommargolfen!

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant. 

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

Go to top