Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans första planka skulle komponeras.

Oxfilé ska det vara. En hemlagad béarnaise därtill sitter ju fint. En sträng med duchessepotatis förstås, det är ju nästan obligatorisk på en planka. Haricots verts och en grillad tomat är grönsaker som går fint ihop med på kött och vald sås. Sådär, då var kompositionen klar! 

Hur man gör en god béarnaisesås finns redan beskrivet i en separat artikel, så själva receptdelen kommer denna gång huvudsakligen handla om den andra lite komplexa delen på plankan - duchessepotatisen.

Recept

Mängden avser två plankor

2 tjocka skivor oxfilé
2 små tomater
2 skivor bacon
20 långa haricots verts
1 sats béarnaise

Duchessepotatis

6 st mellanstora potatisar av mjölig sort, gärna King Edvard
2 äggulor
25 g smör
Salt
Riven muskotnöt
Svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att sätta på ugnen. 200 grader och varmluft. Plankorna ska nämligen förvärmas, så olja in dessa med matolja och sätt sedan in dem i ugnen. Därefter skalas potatisen. Den skalade potatisen ska nu kokas i saltat vatten. Dela gärna större potatis i bitar, för att minska koktiden något.

Under tiden potatisen kokar påbörjar man tillagning av sås samt förbereder grönsakerna. Tomaterna ska sköljas och snittas i toppen. Bönorna lindas in i bacon. Grönsakerna, framför allt tomaterna behöver lite längre tid att bakas än övriga ingredienser. Så plocka ut plankorna från ugnen, placera ut tomat och bönor på plankorna och stoppa in de samma i ugn på nytt.

Grönsakerna är placerade på plankorna

Grönsakerna är klara för förbakning

När potatisen är kokt, häll av vattnet, och pressa sedan potatisen. Här gäller att pressa, inte stompa, vilket vi rekommenderar för vanligt mos. För här ska det bli en jämn och fin mos. Blanda sedan ned lätt smält smör och äggulor i den pressade potatisen. Smaka av med svartpeppar, muskot och kanske lite salt. Lägg moset i spritspåse med tyll. Välj den största stjärntyll du kan hitta.

När plankorna har varit inne i ugnen i 10 minuter, plocka åter ut de samma. Spritsa ut moset i en fin sträng på plankorna. Stek köttet hastigt i en riktigt het gjutjärnspanna. Köttet färdiglagas på plankan i ugnen, men vi vill ha en fin stekyta. De handlar till viss del om utseendet, men framför allt om mailardeffekten. Med detta menas att nya smakeffekter skapas av den brynta ytan. När vi är klara med köttet läggs även detta upp på plankan.

Moset är utspisat på plankan

Moset har spritsats ut.

plankstek klar för att sättas in i ugn

Köttet har fått stekyta och är placerat på plankorna. Klart för sista ugnssessionen.

Så nu ska moset få färg och köttet ska bli färdiglagad. Så in med plankorna i ugnen på nytt. De kommer att behöva stå där i 10 - 12 minuter. Så nu är det tid att färdigställa béarnaisen. Och korka upp rödvinet, om detta inte är gjort redan.

plankstekar i ugnen

Plankorna färdigbakas i ugnen.

När moset har fått färg och köttet är klart, plocka ut plankorna. Häll på såsen, eller servera såsen sedan om. Ställ fram plankorna på bordet, ät och njut.plankstek på oxfilé och hemgjord bearnaise

Planksteken är serverad!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top