Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bull och Bratt befinner sig på semester på golfresorten Mar Menor i södra Spanien. De bor in en lägenhet med ett ganska enkelt kök, begränsad köksutrustning, och har bara ett litet sortiment i speceriskåpen. Men så blir de sugna på en mustig gryta. Då skapar Bull köttgrytan MarMenor, enkel men riktigt god.

Bull går och klurar på receptet under de sista hålen av dagens golfrunda. Först gäller det att få tag i kött, måtte det finnas grytbitar i närköpet. Och det fanns det, av utmärkt kvalite. Se bilden nedan, vi behövde inte ens putsa bitarna. Resten hade vi hemma.

 

Recept

6 hg grytbitar av nöt

1 grovt hackad lök

2 stora, grovt hackade vitlöksklyftor

1 buljongtärning

2 dl rödvin

5 champinjoner, kvarterade

1 burk hela tomater

svartpeppar

Smör för stekning

 

Beskrivning

Hacka lök och vitlök. Häll hacket i en gryta och fräs sedan detta mjukt i smör utan att det tar färg. Slå över vin och tomater. Smula ned buljongtärningen, peppra och låt koka upp. Tryck sönder tomaterna med en slev.

Bryn köttet i omgångar i en stekpanna, och lägg därefter köttet i grytan. Till sist lägg i champinjonerna. Låt puttra under lock i drygt en timme. Redning förekommer inte, bara den låt koka så att den reduceras till lagom konsistens.

Som brukligt i Spanien, serverades grytan med friterad potatis.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Raggmunkar med stekt fläsk och lingon, en verklig klassiker när det gäller svensk husmanskost. Bull och Bratts raggmunkar är naturligtvis glutenfria. Rätten är både god och enkel att tillreda. Vill man göra det ännu enklare kan man göra rårakor.

En enkel sås som passar fint till grillat kött eller ett grillspett. Även lämplig på en buffé.

 

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessutom rör vi ned riven, vällagrad västerbottenost i potatismoset. Osten och trattkantarellerna är nog det som sätter Bulls signatur på rätten.

En rätt som både Bull och Bratt mindes lite svagt i från barndomen, men som fallit i glömska. Men så en dag fick Bull för sej att tillaga en av sin barndoms favoriter, men i sin egen tolkning. Då det är nödvändigt med glutenfri kost för Bratt måste ju skorpmjölet ersättas.

Go to top