Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Februari, dagsljuset börjar blir längre, och vi ser fram mot kommande odlingsäsong. Som ska, och kommer bli, vår bästa någonsin. Under lampor och söderfönster förodlar vi för fullt.

förkultivering feb 2018 1

Här har vi småplantor av många olika tomater, chilis, paprikor, gurkor och aubergine och lite annat. Det blev visst drygt 10 olika sorters tomater, 6 sorters chili och 3 olika typer av paprikor. Vi lär fylla växthuset!

förkultivering feb 2018 2

Samma odling från annan vinkel. Vi har PakChoi som växer vid kanterna. Dessa tänker vi plantera ut i en odlingsbädd i växthuset om någon vecka. Denna kål tål nämligen frostnätterna, och ska kunna växa  när vi har åter 10 timmars dagsljus.

I miniväxthus i våra fönster driver vi upp bl.a. sparris från frö, charlottenlök, silverlök, brocolli, brysselkål, och majs. Måtte det bara bli vår så vi kan plantera ut innan växterna blir alltför stora.

förkultivering feb 2018 3

Här har vi redan sått persilja och machesallad i växthuset. Försöker tänja lite på gränserna när man kan börja odla. Dessa örter tål frost, och på soliga dagar stiger temperaturen till tjugo grader i vårt växthus. Här är vi glatt inspirerade av bloggare och skribenter som försöker att odla året runt, ta exempelvis en titt på Sara Bäckmo; Skillnadens trädgård

förkultivering feb 2018 4

Och i pallkragen till vänster har vi även sått spenat och rädisa.

Utanför blommar vintergäcken, fina knoppar i snödropparna och krokusen skjuter skott. Så visst är våren på väg

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

När Bull och Bratt var små, så var pressgurka ett måste till söndagsmiddagen. Söndagsmiddagen bestod oftast av någon form av stek. Denna gurka har nu fått renässans i Bull och Bratts kök.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant.

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

Denna rätt lagas av Bratt till en något trött IT-konsult (Bull) och som konsulten verkligen uppskattar efter att ha stångats med diverse datasystem.

Go to top