Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi sådde våra tomater för tidigt, de är så stora nu att de borde flyttas ut i växthuset. Men i början av mars är det inte att tänka på. Så vi behövde fixa någon form av växtbelysning snabbt och till ett hyfsat pris.

Så hittade vi LED-ljusrörsammaturer på Biltema. Ljusrören är 835 mm långa, leverar dygt 1000 lumen och kan seriekopplas upp  till 12 stycken. Detta till ett pris av 150 kronor stycket per ljusrör. Det fina med LED är att ljuset är riktat, så inga reflektorer behövs som vid vanliga ljusrör. Det gör uppsättningen betydligt enklare.

LEDljusrörsramp

Så vi köpte fyra stycken sådana. Sågade till en bit byggplaywood, 1000 mm x 200 mm. Skruvade fast ljusrören på denna.

Enkel växtbelysning med LED

Fixade till en mycket enkel upphängning. Nylontråd och två S-krok. Därmed var belysningen klar. Drygt 4000 lumen och behagligt låg energiförbrukning till det facila priset på cirka 620 kronor.

Upphängnig QaD ljusramp

Nu klarar sig tomaterna sig  inomhus några veckor till.

 

Tomatplantor unde LED-ljusramp

Vi hoppas kunna sätta ut tomaterna till påsk i växthuset. Växthuset är nämligen utrustat med frostvakt och värmefläkt, så lite nattfrost ska inte vara något problem.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 220 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Cordon Bleu eller även kallad schweizerschnitzel tillagar vi på skinka, trots att det egentligen skall vara kalvinnanlår. Vår variant är naturligtvis helt glutenfri. Fyllingen av ost och rökt skinka sätter bra smak, som bryter fint mot den milda smaken i schnitzlarna.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

Rårakor, en rätt som ofta förväxlas med raggmunkar. Skillnaden är att man inte använder någon pannkakssmet för rårakor, utan dessa består av enbart potatis.

Go to top