Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi sådde våra tomater för tidigt, de är så stora nu att de borde flyttas ut i växthuset. Men i början av mars är det inte att tänka på. Så vi behövde fixa någon form av växtbelysning snabbt och till ett hyfsat pris.

Så hittade vi LED-ljusrörsammaturer på Biltema. Ljusrören är 835 mm långa, leverar dygt 1000 lumen och kan seriekopplas upp  till 12 stycken. Detta till ett pris av 150 kronor stycket per ljusrör. Det fina med LED är att ljuset är riktat, så inga reflektorer behövs som vid vanliga ljusrör. Det gör uppsättningen betydligt enklare.

LEDljusrörsramp

Så vi köpte fyra stycken sådana. Sågade till en bit byggplaywood, 1000 mm x 200 mm. Skruvade fast ljusrören på denna.

Enkel växtbelysning med LED

Fixade till en mycket enkel upphängning. Nylontråd och två S-krok. Därmed var belysningen klar. Drygt 4000 lumen och behagligt låg energiförbrukning till det facila priset på cirka 620 kronor.

Upphängnig QaD ljusramp

Nu klarar sig tomaterna sig  inomhus några veckor till.

 

Tomatplantor unde LED-ljusramp

Vi hoppas kunna sätta ut tomaterna till påsk i växthuset. Växthuset är nämligen utrustat med frostvakt och värmefläkt, så lite nattfrost ska inte vara något problem.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Som namnet antyder är huvudingredienserna i denna sås grädde och champinioner. En kräming sås som passar bra till både till nötkött och fläskkött.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

En trevlig avslutning på middagen, de gånger man vill ha en dessert. Den knäckiga ytan av brännt socker kännetecknar denna rätt.

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

Receptet bygger på ett semesterminne från Teneriffa. När vi promenerade hem från golfbanan efter dagens golfspel stannade vi till vid en liten restaurang, eller snarare en liten bar. Där satt vi och njöt i eftermiddagsolen, drack kall öl och åt deras underbara gambas.

Go to top