Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi sådde våra tomater för tidigt, de är så stora nu att de borde flyttas ut i växthuset. Men i början av mars är det inte att tänka på. Så vi behövde fixa någon form av växtbelysning snabbt och till ett hyfsat pris.

Så hittade vi LED-ljusrörsammaturer på Biltema. Ljusrören är 835 mm långa, leverar dygt 1000 lumen och kan seriekopplas upp  till 12 stycken. Detta till ett pris av 150 kronor stycket per ljusrör. Det fina med LED är att ljuset är riktat, så inga reflektorer behövs som vid vanliga ljusrör. Det gör uppsättningen betydligt enklare.

LEDljusrörsramp

Så vi köpte fyra stycken sådana. Sågade till en bit byggplaywood, 1000 mm x 200 mm. Skruvade fast ljusrören på denna.

Enkel växtbelysning med LED

Fixade till en mycket enkel upphängning. Nylontråd och två S-krok. Därmed var belysningen klar. Drygt 4000 lumen och behagligt låg energiförbrukning till det facila priset på cirka 620 kronor.

Upphängnig QaD ljusramp

Nu klarar sig tomaterna sig  inomhus några veckor till.

 

Tomatplantor unde LED-ljusramp

Vi hoppas kunna sätta ut tomaterna till påsk i växthuset. Växthuset är nämligen utrustat med frostvakt och värmefläkt, så lite nattfrost ska inte vara något problem.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En enkel rätt som bygger på bra råvaror. Bra vinterrätt då man vid denna tid kan få tag på både fin torsk och riktigt goda räkor. Potatismos, gröna ärtor, skirat smör och riven pepparrot gör sedan rätten komplett.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.

 

Första gången Bratt skulle laga ärtsoppa utgick hon från 2 kg ärtor och den största kastrullen hon hade var bara på 3 liter, det gick inte så bra. Därefter har hon införskaffat sig en rejäl kastrull på 10 liter och utgår nu endast från 1 kg ärtor.

 

En pyttipanna kan vara riktigt god, men ofta är det en ganska trist anrättning. Hemligheten är här, som i all matlagning, det ska vara bra råvaror. Vi har dessutom piffat upp vår pytt med morot, gröna ärtor, chilli och vitlök. Vi skär även ingredienserna lite grövre än normalt, smaken kommer fram lite bättre då. 

Go to top