Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I år har vi stora ambitioner när det gäller hemodlade grönsaker. Detta då vi byggde ett växthus som blev klart sent in i oktober.

Förodling 2018 av olika sorters chili, paprika och tomat

Här förodlar vi olika sorter av chili, paprika och tomat. Det finns ju ett helt spektrum mellan riktig het habanero till mild stor paprika. Här i mellan finns  piri-piri, jalapenos, padrones osv. De allra starkaste odlar vi inte, det ska ju smaka gott annars kan det så vara.

Förodling Januari-2018 av PakChoi och sallat

Här driver vi upp PakChoi och plocksallat. Tanken är att kunna få riktigt tidig skörd av dessa. Utplantering av dessa i växthus kommer ske så fort vi har 10 timmars dagsljus, vilket sker runt den 20:e februari i vår lilla stad. Minst 10 timmars dagsljus är ett krav för att få god tillväxt, har vi läst oss till.

Växthuset en grå januaridag 2018

Växthuset kanske inte så inspirerande ut en grå januaridag. Men om 4 veckor kommer odlingen så smått igång. Då växthuset har placerats där vi tidigare hade en liten köksträdgård, kommer vår utomhusodling nu ske huvudsakligen i pallkragar.

Pallkragar förberedes för odling

Åtta stycken bör räcka till lite odling. I några av kragarna har vi höstsått morötter och satt olika sorters vitlök. Medan några inte har fyllts med jord än.

Givetvis har vi stora, kanske orimligt stora förväntningar på kommande odlingsäsong. Med växthus hoppas vi kunna förlänga odlingssäsongen rejält. Vi ska starta upp odlingen i växthuset i mitten av februari, och ha odlingen igång till i början av november. I pallkragana kommer vi kunna bygga upp vår egen jord, med kompost i botten som kommer att värma bäddarna. Genom detta hoppas vi få ett bättre resultat än tidigare frilandsodling. Den icke bearbetade jorden på vår tomt betår mest av grus, den är således mager och torkar lätt ut. Mycket av det vi  sått på friland,  som trots torka och näringsbrist satte rot, blev offer för sniglar. På pallkragarna har därför skruvat upp snigelskydd i form av plåtprofiler.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bull börjar med att fräsa ihop hackad gul lök, skivad vitlök och tärnad bacon. Därefter lägger han frysta haricot verts i fräset. Första gången Bull träffade på ett liknande sätt att tillreda bönor var i Spanien på sent 80-tal. Nu, drygt 20 år senare, är förmodligen Bulls variant ganska olik den spanska förlagan.

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.

 

Denna rätt har vi presenterat i lite olika skepnader under årens lopp. Men det är kul man kan utveckla sina recept. Karrén smaksätts med vitlök och örtkryddor. Nu tycker Bull att det hade blivit ännu bättre men en lammstek, men det är inte så populärt hos Bratt. Hur som helst, det blir en riktig god stek, och enkelt att tillaga då allt görs i ugn. En tzatziki passar bra till. 

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskringar så här. Receptet är inspirerat på något Bull läste i en av Nigellas kokböcker. En trevlig lunchrätt, menar Bull. En lite skål aioli, friterad persilja, lite citron och ett kuvertbröd till gör måltiden komplett.

Go to top