Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I år har vi stora ambitioner när det gäller hemodlade grönsaker. Detta då vi byggde ett växthus som blev klart sent in i oktober.

Förodling 2018 av olika sorters chili, paprika och tomat

Här förodlar vi olika sorter av chili, paprika och tomat. Det finns ju ett helt spektrum mellan riktig het habanero till mild stor paprika. Här i mellan finns  piri-piri, jalapenos, padrones osv. De allra starkaste odlar vi inte, det ska ju smaka gott annars kan det så vara.

Förodling Januari-2018 av PakChoi och sallat

Här driver vi upp PakChoi och plocksallat. Tanken är att kunna få riktigt tidig skörd av dessa. Utplantering av dessa i växthus kommer ske så fort vi har 10 timmars dagsljus, vilket sker runt den 20:e februari i vår lilla stad. Minst 10 timmars dagsljus är ett krav för att få god tillväxt, har vi läst oss till.

Växthuset en grå januaridag 2018

Växthuset kanske inte så inspirerande ut en grå januaridag. Men om 4 veckor kommer odlingen så smått igång. Då växthuset har placerats där vi tidigare hade en liten köksträdgård, kommer vår utomhusodling nu ske huvudsakligen i pallkragar.

Pallkragar förberedes för odling

Åtta stycken bör räcka till lite odling. I några av kragarna har vi höstsått morötter och satt olika sorters vitlök. Medan några inte har fyllts med jord än.

Givetvis har vi stora, kanske orimligt stora förväntningar på kommande odlingsäsong. Med växthus hoppas vi kunna förlänga odlingssäsongen rejält. Vi ska starta upp odlingen i växthuset i mitten av februari, och ha odlingen igång till i början av november. I pallkragana kommer vi kunna bygga upp vår egen jord, med kompost i botten som kommer att värma bäddarna. Genom detta hoppas vi få ett bättre resultat än tidigare frilandsodling. Den icke bearbetade jorden på vår tomt betår mest av grus, den är således mager och torkar lätt ut. Mycket av det vi  sått på friland,  som trots torka och näringsbrist satte rot, blev offer för sniglar. På pallkragarna har därför skruvat upp snigelskydd i form av plåtprofiler.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En liten omelett som kan ätas till frukost, då man känner för något annat än ägg och bacon. Eller komplettera med en liten sallad, och man får en utmärkt lunchrätt

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

I bland blir det över av skinksteken eller någon annan stek och då används denna till en härlig frittata på restaurangen Bella Lotta. Denna rätt räcker till två medelmåttligt hungriga golfare som ätit innan på dagen.

 

Ursprunget till denna rätt hittades i en kokbok från sent 70-tal. Därefter har Bull i vanlig ordning ändrat i receptet. Bull anser att ett nödvändigt tillbehör till denna rätt är dijonsenap, Bratt håller inte med. Ett kylt Alsace vin, gärna en Pinot Blanc, passar fint till.

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en aning. Skorpmjöl tillför ju inget smakmässigt, så detta har vi ersatt med parmesan.

Go to top