Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I år har vi stora ambitioner när det gäller hemodlade grönsaker. Detta då vi byggde ett växthus som blev klart sent in i oktober.

Förodling 2018 av olika sorters chili, paprika och tomat

Här förodlar vi olika sorter av chili, paprika och tomat. Det finns ju ett helt spektrum mellan riktig het habanero till mild stor paprika. Här i mellan finns  piri-piri, jalapenos, padrones osv. De allra starkaste odlar vi inte, det ska ju smaka gott annars kan det så vara.

Förodling Januari-2018 av PakChoi och sallat

Här driver vi upp PakChoi och plocksallat. Tanken är att kunna få riktigt tidig skörd av dessa. Utplantering av dessa i växthus kommer ske så fort vi har 10 timmars dagsljus, vilket sker runt den 20:e februari i vår lilla stad. Minst 10 timmars dagsljus är ett krav för att få god tillväxt, har vi läst oss till.

Växthuset en grå januaridag 2018

Växthuset kanske inte så inspirerande ut en grå januaridag. Men om 4 veckor kommer odlingen så smått igång. Då växthuset har placerats där vi tidigare hade en liten köksträdgård, kommer vår utomhusodling nu ske huvudsakligen i pallkragar.

Pallkragar förberedes för odling

Åtta stycken bör räcka till lite odling. I några av kragarna har vi höstsått morötter och satt olika sorters vitlök. Medan några inte har fyllts med jord än.

Givetvis har vi stora, kanske orimligt stora förväntningar på kommande odlingsäsong. Med växthus hoppas vi kunna förlänga odlingssäsongen rejält. Vi ska starta upp odlingen i växthuset i mitten av februari, och ha odlingen igång till i början av november. I pallkragana kommer vi kunna bygga upp vår egen jord, med kompost i botten som kommer att värma bäddarna. Genom detta hoppas vi få ett bättre resultat än tidigare frilandsodling. Den icke bearbetade jorden på vår tomt betår mest av grus, den är således mager och torkar lätt ut. Mycket av det vi  sått på friland,  som trots torka och näringsbrist satte rot, blev offer för sniglar. På pallkragarna har därför skruvat upp snigelskydd i form av plåtprofiler.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bull vet vad som väntar när han meddelar att han är sen från jobbet och inte hinner laga mat. Bratt har då ännu en fläskfilé att bjuda på. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

En potatissallad som helt ändrat karaktär, och den är lite föränderlig beroende på vad man känner för när man tillagar den. Ursprungligen har salladen innehållit även sockerärtor och inte som nu tomater och champinjoner.  Detta är rätt som hör sommaren till. Passar nämligen väldigt bra till grillat  t.ex. den vitlöksspäckade fläskytterfilén.

En kall sås som vi gärna serverar till varmrökt lax och kokt nypotatis, eller till den grillade fisken. Men den fungerar till mycket mer, en vågad, men lyckad, kombination är att servera såsen till fläskfile och klyftpotatis.

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull har gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell.

Vår variant är helt glutenfri. Smakmässigt vinner man på att laga den glutenfri, vanligt ströbröd ger gärna en lätt bismak av gammalt bröd vilket man slipper här.

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

Go to top