Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett förslag till en trevlig lunch dagarna efter jul. I vanlig ordning har man bjudit släkten på julafton, och nu sitter man med mycket julmat över. Men inte känner man för att äta julbord fler gånger, inte nu i alla fall. Så varför inte passa på att göra några "dejliga smörrebröd", och avnjut en god "frokost".

På bilden visas ett smörrebröd med rökt ål och äggröra, och ett med leverkorv och rödbetsallad. Men man kan göra läckra kreationer även med julskinka, sill, eller gravad lax.

Basen på dessa smörrebröd är en halv skiva grovt, helt danskt, rågbröd. Bred smör på denna. Lägg på ett salladsblad. Därefter bygger man på med pålägg efter tycke och smak. Avsluta med att dekorera med t.ex. tomat, gurka och en persiljekvist. Om man inte tål bröd, då börjar man med att lägga salladsbladet på tallriken, och bygger därifrån. Det blir nästan lika bra, bröd är nämligen bara en liten beståndsdel i dessa smörgåsar.

 

Servera med en god öl, och kanske en liten snaps. Nedan smörrebröd med julskinka och rökt lax.

 

Kommentarer   

# Läckra smörrebröd av julbordets resterparis 2017-05-16 09:19
I am glad to be a visitant of this consummate site !
, thankyou for this rare information! .
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessutom rör vi ned riven, vällagrad västerbottenost i potatismoset. Osten och trattkantarellerna är nog det som sätter Bulls signatur på rätten.

En het Thai inspirerad gryta. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull själv i Sverige. Servera med jasminris och gärna en liten sidosallad. Ett gott öl passar bra till. Receptet räcket till 4 – 8 personer, beroende på hur hungring man är.

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Enkelt och gott sätt att tillaga potatisen. Bakas i halvor i ugn och kryddas med timjan. Klart på en halvtimme.

Ursprunget till denna rätt hittades i en kokbok från sent 70-tal. Därefter har Bull i vanlig ordning ändrat i receptet. Bull anser att ett nödvändigt tillbehör till denna rätt är dijonsenap, Bratt håller inte med. Ett kylt Alsace vin, gärna en Pinot Blanc, passar fint till.

Go to top