Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.

Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.

Nu i vinter när vi har en temperatur i matkällaren som passar för jäsning av lageröl, så försöker vi ta fram en lageröl av typen nordtysk pils. Detta då Bull är väldigt förtjust i denna öltyp. Vårt öl har fått namnet "Ostsee pils", och inspirationen kommer från Jever Pils, Störtbecker Pils och lokala öl från Rugen.

Vi arbetar även på att ta fram en "Olsch". Detta är en ale insprirerad av Kölsch. Första försöket blev bra, och vi kommer fortsätta när temperaturen i källaren inte längre medger jäsning av lager. 

Hittade en liten fiffig Gardena manick. Med denna kan man snabbt koppla in en slang till sin kylslinga direkt på kökskranen. Man känner ju inte direkt för att bära iväg en med en gryta med cirka 22 liter kokhet vört. Nu kan den stå kvar på induktionshällen medan vi kyler vörten och sedan tappar den på jäskärlet. 

jastodling

Skördade jäst från sekundären efter tre veckor i kylskåp på 2 grader. Bäst att hjälpa den vakna upp innan jag pitchar. Det är en lagerjäst, som skall användas till en ny sats av "Ostsee pils".

grytor

Det finns olika definitioner på stora grytor. Den vänstra är tillräckligt stor när Bratt ska koka sin spagetti. Den högra är drygt 10 gånger större, lagom för ett kok vört som räcker till 20 - 25 liter öl.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Som namnet antyder är huvudingredienserna i denna sås grädde och champinioner. En kräming sås som passar bra till både till nötkött och fläskkött.

Detta är en av de få gånger som det glutenfria mjölet är en fröjd att jobba med, inga klumpar i smeten och de blir goda också. Efter att vi ätit ärtsoppa tycker vi att det räcker att göra smet på ett ägg. Då får man ca 2-3 små pannkakor var.

 

På nästan varje enklare krog och värdshus i Tyskland serveras det ett antal varianter på skinkschnitzlar. Ett bra sätt att variera en enkel rätt. Förutom "wiener art" hittar man  åtminstonde både "Jäger schnitzel" och "Zigeuner schnitzel". Kännetecknande för Jäger schnitzlen är svampsåsen. Så här har Bull och Bratt tolkat denna rätt, givetvis glutenfri. 

Ursprunget till denna rätt hittades i en kokbok från sent 70-tal. Därefter har Bull i vanlig ordning ändrat i receptet. Bull anser att ett nödvändigt tillbehör till denna rätt är dijonsenap, Bratt håller inte med. Ett kylt Alsace vin, gärna en Pinot Blanc, passar fint till.

Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

Go to top