Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.

Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.

Nu i vinter när vi har en temperatur i matkällaren som passar för jäsning av lageröl, så försöker vi ta fram en lageröl av typen nordtysk pils. Detta då Bull är väldigt förtjust i denna öltyp. Vårt öl har fått namnet "Ostsee pils", och inspirationen kommer från Jever Pils, Störtbecker Pils och lokala öl från Rugen.

Vi arbetar även på att ta fram en "Olsch". Detta är en ale insprirerad av Kölsch. Första försöket blev bra, och vi kommer fortsätta när temperaturen i källaren inte längre medger jäsning av lager. 

De flesta nybryggare har läst att man ska avskilja humle med en saftsil. Saftsilens duk är säkert väldigt bra om man gör hallonsaft. Men det blir snabbt stopp när man vill avskilja humle frön vörten. Så vi kör nu med en tvåstegsmetod. Först en stålsil, därefter saftsilen. Snabbar upp proceduren rejält.

Nej, den serveras inte i skidbackarna. Hade lite Mars snö i vår trädgård idag.

 

Det är vår första batch av Brattopramen. Detta ölet ska gå i tjeckisk stil, trots namnet vill vi dra den mer åt Pilsner Urquell än åt Staropramen.

Ölen är god, mycket god. Men något saknas för att den ska kännas riktigt som en tjeck. Vi kommer jobba vidare med detta till hösten, för nu kommer temperaturen snart bli för hög i vårt garage för att lagra lageröl.

ostsee pils batch3

Vi jobbar vidare med vår "Ostsee pils", en lager av klassisk nordtysk typ. Och det blir allt bättre eftersom.

Denna gång hade vi enbart pilsnermalt, som synes kan man få fin skumkrona ändå.  Förebilderna behöver ju ingen specialmalt.

Vi humlade med Magnum och Tettnang för en beska på drygt 35 IBU.

jastodling

Skördade jäst från sekundären efter tre veckor i kylskåp på 2 grader. Bäst att hjälpa den vakna upp innan jag pitchar. Det är en lagerjäst, som skall användas till en ny sats av "Ostsee pils".

Hittade en liten fiffig Gardena manick. Med denna kan man snabbt koppla in en slang till sin kylslinga direkt på kökskranen. Man känner ju inte direkt för att bära iväg en med en gryta med cirka 22 liter kokhet vört. Nu kan den stå kvar på induktionshällen medan vi kyler vörten och sedan tappar den på jäskärlet. 

grytor

Det finns olika definitioner på stora grytor. Den vänstra är tillräckligt stor när Bratt ska koka sin spagetti. Den högra är drygt 10 gånger större, lagom för ett kok vört som räcker till 20 - 25 liter öl.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

Helstekt fläskfile serverad med champinioner och parmesanflarn på en bädd av spenat. Enkelt och gott!

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

När Bull inte har tid att laga mat överlämnar han över matlagningen till Bratt. Då bjuder Bratt oftast på någon form av fläskfilé. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och räcker till två personer.

 

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.

Go to top