Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en rätt som kommer väl till pass då man har fått gravad lax över från julbordet eller någon annan buffe. Den är enkel och snabb att tillreda, och är dessutom väldigt god. Receptet är för två personer, när man inte är alltför hungrig.

Recept för dillstuvad potatis

4 stycken medelstora potatisar
2 - 3 dl vispgrädde
1 msk djupfryst dill
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Har man ingen gravad lax, så är det lätt att göra.

Men det tar några dygn. För detta behövs:

1 laxsida, eller en del av denna

3 msk socker

3 msk salt

3 msk hackad dill

grovkrossad peppar, svart eller vit.

Rör ihop alla ingredienser (utom laxen). Gnid in laxen med detta. Lägg laxen på ett fat, strö över resten av röran jämmt över laxen. Täck över fatet med plastfolie. Förvara svalt, kyl eller på vintern i matkällaren. Vänd laxen en gång per dygn. Klar att servera efter 2 - 3 dygn.

Beskrivning

Skala och tärna potisen i centimeter stora bitar. Skölj inte den tärnade potatisen, stärkelsen behövs för att stuvningen skall tjockna. Lägg potatisen i en tjockbottnad kastrull. Häll på grädde, grädden skall inte täcka potisen men nästan. Tillsätt dill, salt och peppar. Koka upp och låt den sjuda på låg värme under lock, tills potatisen är mjuk, detta tar ungefär 15 minuter. Rör om någon gång då och då. Blir stuvningen för tjock, späd med lite mjölk. Vill den inte tjockna, lyft av locket och låt vätskan dunsta.

Skiva upp lax i tunna skivor. Komplettera med några tomatklyftor. Serverera!

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

En gammal klassiker som Bull åt ofta innan han träffade Bratt och som helt fallit i glömska, men är nu åter på menyn i det lilla huset på Hörbyvägen. Detta är en rätt som tillagas med billiga råvaror, men blir ändå riktigt god.

 

Återigen ett recept på fläskfile, men faktum är att fläskfile är ett mycket prisvärt kött när man köper det på Lidl. Här rullar man in filen i lufttorkad italiensk skinka. Detta recept hittade vi första gången i en reklambroschyr från ZETA. Tack, Fernando di Luca. Vi har inte ändrat särskilt mycket i orginalet, det är bra som det är.

Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

Som namnet antyder är huvudingredienserna i denna sås grädde och champinioner. En kräming sås som passar bra till både till nötkött och fläskkött.

Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.

Go to top