Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en rätt som kommer väl till pass då man har fått gravad lax över från julbordet eller någon annan buffe. Den är enkel och snabb att tillreda, och är dessutom väldigt god. Receptet är för två personer, när man inte är alltför hungrig.

Recept för dillstuvad potatis

4 stycken medelstora potatisar
2 - 3 dl vispgrädde
1 msk djupfryst dill
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Har man ingen gravad lax, så är det lätt att göra.

Men det tar några dygn. För detta behövs:

1 laxsida, eller en del av denna

3 msk socker

3 msk salt

3 msk hackad dill

grovkrossad peppar, svart eller vit.

Rör ihop alla ingredienser (utom laxen). Gnid in laxen med detta. Lägg laxen på ett fat, strö över resten av röran jämmt över laxen. Täck över fatet med plastfolie. Förvara svalt, kyl eller på vintern i matkällaren. Vänd laxen en gång per dygn. Klar att servera efter 2 - 3 dygn.

Beskrivning

Skala och tärna potisen i centimeter stora bitar. Skölj inte den tärnade potatisen, stärkelsen behövs för att stuvningen skall tjockna. Lägg potatisen i en tjockbottnad kastrull. Häll på grädde, grädden skall inte täcka potisen men nästan. Tillsätt dill, salt och peppar. Koka upp och låt den sjuda på låg värme under lock, tills potatisen är mjuk, detta tar ungefär 15 minuter. Rör om någon gång då och då. Blir stuvningen för tjock, späd med lite mjölk. Vill den inte tjockna, lyft av locket och låt vätskan dunsta.

Skiva upp lax i tunna skivor. Komplettera med några tomatklyftor. Serverera!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Denna rätt är enbart till för Bull. Bull passar på när Bratt inte är hemma. Skulle Bratt vara hemma får potatismosen serveras med en skiva grillad ryggbiff och rödvinsås. Eventuell överbliven sill läggs in med ättika och rödlök, gott dagen därpå.

 

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

Go to top