Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En rätt som både Bull och Bratt mindes lite svagt i från barndomen, men som fallit i glömska. Men så en dag fick Bull för sej att tillaga en av sin barndoms favoriter, men i sin egen tolkning. Då det är nödvändigt med glutenfri kost för Bratt måste ju skorpmjölet ersättas.

 

En variant på receptet är att ersätta lite av färsen med tärnad julskinka. Mycket bra alternativ strax efter julen. Bilden visar detta alternativ.

  

Recept

500 g blandfärs

(2 kokta potatisar)

1 tesked SambalOlek

2 ägg

1 riven gul lök

Salt

Svartpeppar

Eventuellt bitar från julskinkan

Baconskivor

2 morötter, halverade och delade i två eller tre delar

4 små gula lökar

 

Sås

2 dl vatten

1 msk Bongs oxfond

1 msk kinesisksoja

2 msk madeira

1 stänk tabasco

1 msk tomatpuré

1 ½ dl vispgrädde

Fin hackad färsk rosmarin

Svartpeppar

Maizena

Köttsaft från köttfärslimpan

 

Beskrivning

Om man vill dryga ut köttet, mosa de kokta potatisarna. Men numera skippar vi potatisen i färsen, den behövs lika lite som ströbrödet som det en gång ersatte. Det är en envis myt att smeten måste inhålla ströbröd, kokt potatis eller havregryn. Faktum är att det blir bäst utan,

Blanda i en bunke, färsen, eventuell potatis, ägg, riven lök, kryddor och eventuellt ersätta lte av färsen med små bitar från den överblivna julskinkan. Forma till en limpa i en eldfastform. Klä limpan med baconskivor och lägg morötter och lök runt om limpan. Sätt in en termometer i limpan och baka i ugn 200 grader, tills att termometern visar 75 grader.

Blanda i en kastrull alla ingredienser till såsen förutom maizena och köttsaften. Låt koka ihop. När köttfärslimpan är färdig, hälls köttsaften som bildats ned i såsen och får koka lite. Efter grädden är tillsatt, bör såsen få stå och sjuda i minst 20 minuter. Red eventuellt av med maizena.

Servera med kokt potatis, morötterna, lökarna och inlagd slanggurka. Man kan med fördel servera hasselbackspotatis i stället för kokt potatis.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Go to top