Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En rätt som både Bull och Bratt mindes lite svagt i från barndomen, men som fallit i glömska. Men så en dag fick Bull för sej att tillaga en av sin barndoms favoriter, men i sin egen tolkning. Då det är nödvändigt med glutenfri kost för Bratt måste ju skorpmjölet ersättas.

 

En variant på receptet är att ersätta lite av färsen med tärnad julskinka. Mycket bra alternativ strax efter julen. Bilden visar detta alternativ.

  

Recept

500 g blandfärs

(2 kokta potatisar)

1 tesked SambalOlek

2 ägg

1 riven gul lök

Salt

Svartpeppar

Eventuellt bitar från julskinkan

Baconskivor

2 morötter, halverade och delade i två eller tre delar

4 små gula lökar

 

Sås

2 dl vatten

1 msk Bongs oxfond

1 msk kinesisksoja

2 msk madeira

1 stänk tabasco

1 msk tomatpuré

1 ½ dl vispgrädde

Fin hackad färsk rosmarin

Svartpeppar

Maizena

Köttsaft från köttfärslimpan

 

Beskrivning

Om man vill dryga ut köttet, mosa de kokta potatisarna. Men numera skippar vi potatisen i färsen, den behövs lika lite som ströbrödet som det en gång ersatte. Det är en envis myt att smeten måste inhålla ströbröd, kokt potatis eller havregryn. Faktum är att det blir bäst utan,

Blanda i en bunke, färsen, eventuell potatis, ägg, riven lök, kryddor och eventuellt ersätta lte av färsen med små bitar från den överblivna julskinkan. Forma till en limpa i en eldfastform. Klä limpan med baconskivor och lägg morötter och lök runt om limpan. Sätt in en termometer i limpan och baka i ugn 200 grader, tills att termometern visar 75 grader.

Blanda i en kastrull alla ingredienser till såsen förutom maizena och köttsaften. Låt koka ihop. När köttfärslimpan är färdig, hälls köttsaften som bildats ned i såsen och får koka lite. Efter grädden är tillsatt, bör såsen få stå och sjuda i minst 20 minuter. Red eventuellt av med maizena.

Servera med kokt potatis, morötterna, lökarna och inlagd slanggurka. Man kan med fördel servera hasselbackspotatis i stället för kokt potatis.

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tzatziki är en grekisk vitlöksås som passar till grillad kött, som förrätt, eller som dipsås. Så här har Bratt lärt sig att tillaga tzatziki av sin grekiska granne.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år.

En trevlig avslutning på middagen, de gånger man vill ha en dessert. Den knäckiga ytan av brännt socker kännetecknar denna rätt.

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.

Kakor står inte högt i kurs i vårt kök, men till jul blir Bratt trots detta ofta sugen på lussekatter. Därför har vi utvecklat detta recept på glutenfria sådana. Konsumtionen blir inte så hög, trots att baket har lyckats, det händer att man ser Bratt plocka fram en lussekatt som mellanmål på midsommargolfen!

Detta är väl en ganska klassisk husmansrätt, som kan smaka riktigt gott då och då. Vi lägger ett stekt ägg ovanpå, och serverar stekt tomat och lite kokt potatis till.

Go to top