Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi provade på "long stay golf" konceptet och hyrde en lägenhet på en golfresort i södra Spanien, närmare bestämt i MarMenor, under hela oktober. Så hur ska Bull, och hans trogna assistent Bratt, nu klara av matlagningen i ett litet kök med ganska enkel utrustning?

 

Nu är ju råvarorna i den här delen av Europa av högsta klass. Solmogna grönsaker, superfärsk fisk från Medelhavet och även riktigt fint kött. Dessutom till priser som känns mycket behagliga för en svensk. Så Bull och Bratt valde att laga enkla rätter där råvarornas egna smaker fick tala. Det är faktiskt så det traditionell spanska köket ofta fungerar, ganska "basic" matlagning.

 

Finesser som att vispa ihop en bearnais, eller att laga glutenfri pizza var uteslutet. Och vi kände ingen större saknad av detta. Det blir gott om tillfällen för dessa rätter efter hemkomsten, nu skulle vi ju ägna vår energi för att spela golf!

 

 

Förutseende som Bull är hade han tagit med sig en bra stekpanna, sin favoritkniv, och pressokanna för morgonkaffet. Men vissa saker missades och saknades på plats. Som en pepparkvarn, nymald svartpeppar smakar bäst. Och en visp hade varit bra, nu vispade han med en gaffel istället. Fungerar för omelett, något annat vispades inte under vistelsen.

  Tvingad till färdigmald peppar

Fiskrätter

I varje matbutik av lite klass, finns där en manuellt betjänad fiskdisk med färsk, riktigt färsk fisk och skaldjur. Bull önskade att det hade funnits en grill på balkongen, vilka underbara fat med grillade fiskar man kunde gjort då! Men åter till verkligheten ...

En rätt som passar riktig bra är våra vinkokta musslor. Ett kilo pinnfärska musslor kostade 15 kronor! och de var godare än de svenska. Timjan heter föresten "tomillo" på spanska, bra att veta då man står vid kryddhyllan i butiken.

Varje gång i snabbköpet fanns där färsk svärdfisk till Bull stora förtjusning, men Bratt stoppade ibland inköpen då hon föredrog kött. Dessa kotletter smörstektes. Dessa serverade med en toppning bestående av brynt smör, hackad vitlök och persilja som frästes tillsammans i stekpannan som användes för fisken. Denna färska svärdfisk smakar betydligt bättre en den frysta man köper här hemma.

Populära tillbehör

Potatisen tillagade oftast som "patatas" d.v.s. grova pommes frites. Den spanska potatisen passar bra att fritera, men inte lika rolig kokt. Allt som behövs för detta är olja, potatis, salt. Utrustning som krävs är en kniv, en vettig gryta, hushållspapper och gärna en hålslev.

Ett annat populärt tillbehör blev snabbt de gröna spetsiga paprikorna som ugnsbakades, helt utan några konstigheter. Bara skölj av paprikan och lägg in i en varm ugn (220 grader) i 20 minuter.

En fräsch sallad passar bra till det mesta. Grönsakerna var som sagt av högsta klass.

Entrecôte på vårt spanska vis

 

Precis som de allra flesta råvaror vi köpte var även entrecôten av allra bästa kvalitet, ordentligt hängmörad. Trots detta till riktigt humana priser. Något för ICA att ta efter!

Vi saltade och pepprade köttet som stektes i smör. Denna serverade med en toppning/sky bestående av hackad vitlök och persilja som frästes i brynt smör. Till dettta serverade en ungsbakt spetsig grön paprika och som brukligt i Spanien, hemgjorda pommes frites - "fritas patatas" - se vidare under recept. En klick majonäs till potatisen är inte så dumt. 

Ett glas närproducerad rött vin passar bra till. Eller varför inte två glas. Det var ju semester.

Dagen bilden togs var inte hungern så stor utan Bull och Bratt delade på en biff och en paprika. Därför blev biffen stekt medium, Bull vill ha den rödare, medan Bratt tar den gärna välstekt.

Lättlagad kyckling

Bull och Bratt brukar göra allt från grunden, men här är ett undantag. En sen eftermiddag utan någon plan för kvällsmaten hittade vi citronmarinerad kyckling i närbutiken, och även färsk grön sparris. Då fick Bull en ide hur kvällens middag skulle se ut.

Kycklingen späckades med skivade viltöksklyftor och stektes i ugn. Sparrisen stektes i smör. Vid serveringen ströddes nyfriterad persilja över kycklingen. Den hungrige kan, med fördel, komplettera med friterad potatis.

Det blev en riktigt god kycklingrätt!

 

Lunch hos Bull och Bratt på MarMenor

Några "smörrebröd" till lunch blev det inte under denna vistelse. Istället bestod oftast lunchen av en ost och skink omelett. Eller då och då, när hunger inte var så stor eller det blivit för sent för stor lunch, lite tapas.

Lunchomelett på balkongen Liten tapastallrik - ost, serranoskinka och valnötssalami

 

Mustiga grytor och sånt ...

En kväll var vi sugna på en gryta, och då skapade Bull köttgrytan "Mar Menor". Fläskfile tillagade faktiskt Bull under Spanien vistelsen, och inte som brukligt Bratt. Han stekte den i biffar och serverade den antingen med rödvinsautinerade champinjoner eller med en het tomatsås.

Fläskfile i mustig tomatsås.

Vi skar fläskfilen i biffar, saltade och pepprade, och brynte i smör. De fick sedan eftersteka i ugn.

Till tomatsåsen hackade vi lök och vitlök som frästes mjuk i olivolja utan att ta färg. Därefter tillsattes en burk tomater, en buljongtärning, svartpeppar och rätt mycket "sås picante" (en Tabasco kopia). Detta fick sedan koka ihop. Vid servering hälldes såsen över biffarna.

Till detta serverades ugnsbakad paprika och "patatas".

Sista kvällen i lägenheten.

Att äta rester behöver inte alltid vara trist. Som när vi sista kvällen gjorde en tapas meny på vad vi hade i kylskåpet. Det blev bland annat chaminjoner brynta i smör med vitlök och persilja, chorizo, valnötsalami, lite ost, omelett, fläskfilé och lite grönt. Nä, vi orkade inte äta upp allt! 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En stek som enligt Bull serveras varje påsk i det lilla vita huset på Hörbyvägen. Då Bratt vägrar äta lamm, är vår påskstek tillagad på nötkött. Det är en grytstek som tillagas i römertopfgrytan. Serveras med kokt potatis, brysselkål och gelé.  Receptet bör räcka väl till 4 personer.

 

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer.

 

Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.

Detta är en av Bratts absoluta favoriter. Det som mest kännetecknar denna rätt är rödvinsåsen med strimlad, rostad paprika. Men även bakpotatatisen och de baconinlindade bönorna är ett måste.

Bull tolkar här det kreolska köket på sitt eget sätt. Här är det kyckling som gäller, men det går även att göra varianter med fisk, lamm, eller nöt.  Det blir en het och mustig gryta. För att måltiden ska bli komplett servera jambalayan med en färsch sallad, lite bröd, och ett gott öl. Receptet räcker till minst 3 hungriga personer.

 

Go to top