Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.
Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.
- Detaljer
- Kategori: Bryggeriet
Detta är vår öl av typen Muncher Helles. Stiltypisk och försvinnade god! Men Bull saknar lite den humlebeska man hittar i en nordtysk pils, men den ska ju inte finnas i en Helles.
- Detaljer
- Kategori: Bryggeriet
Den här hösten, blev vår variant av tjeckisk pilsner, Brattopramen, mer stiltypisk och ännu godare. Nu gjorde vi flera förändingar i recept samtidigt, så vi vet inte riktigt vilken ändring som gjorde störst nytta. Men om vi spekulerar, rangordnar vi enligt följande:
- Vi investerade i ett RO-filter. Så nu bygger vi upp en vatten profil, som passar öltypen. Dvs riktigt mjukt vatten. I kranen har vi nämligen ett ganska hårt, kalkhaltigt, skånskt grundvatten och detta lär inte passa för tjeckiska och tyska pilseners. Och just dessa är våra favoritöl, så RO-filtert för cirka 500 kronor känns väl investerat. Vi har noterat förbättringar på andra ljusa öl sedan vi började vattenbehandla med RO-vatten.
- Vi slutjäser numera ölen på fat, vi tappar över till fat från jäshink vid ett OG på ca 1.015. Detta minskar oxidationen och man får naturligt kolsyrad öl. Vi har nämligen tagit fasta på en del av vad som sades om low dissolved oxygen i sommras. Läs gärna mer om detta på Gustav LIndhs blogg.
- Denna gång använder vi golvmältat, böhmisk pilsnermalt. Denna har vi dekoktionsmäskat i 3 steg. Lite tveksam om det är värt besväret, men kul att ha testat. Når man samma resultat med att tillsätta lite melanoidinmalt till vanlig pilsnermalt och köra vanlig infusionmäsking?
- Använde annan jäst. White Lab WLP830, German Lager, i stället för Salfager W35/70. Verkar vara kompetenta jäster båda två, men ett litet plus i kanten för WLP830. Nyfiken på att pröva White Labs WLP802, Czech Budejovice nästa gång.
- Detaljer
- Kategori: Bryggeriet
De år då det finns gott om äpplen, tillverkar vi gärna en sats cider. Här är en liten kort beskrivning om hur vi går till väga.
- Detaljer
- Kategori: Bryggeriet
Det är två år sedan vi först publicerade denna artikel. Vår kölschklon, kallad Olsch, är fortfarande sommarölsfavoriten, men vi har utvecklat både vårt recept och vår bryggteknik under denna tid. Här beskrivs hur vi gjorde 2016 och hur vi gör denna öl numera.
- Detaljer
- Kategori: Bryggeriet
Vi jobbar vidare med vårt lilla bryggeri. Nu har vi även fått till ett tapptorn. Nu på sommaren tappar vi upp från vänstra kranen Olsch, som är vår variant på Kölsch. En lättdrycken mild ale, som påminner mycket av lageröl. På den högra har vi ölen Miranda, en american pale ale. En lite kraftigare öl med tydliga toner av amerikansk humle.
- Detaljer
- Kategori: Bryggeriet
Vår första weissbier! Underbart god, påminner om Paulaner Hefe-Weissbier. Och jästen vi använde var en torrjäst, Danstar Munich Classic, som fungerade alltså helt utmärkt.
Dessvärre innehåller en veteöl väldigt mycket gluten, så Bratt kan inte avnjuta denna ädla dryck.